anlaşmalı boşanma

ilefırat oğuz

anlaşmalı boşanma

ANLAŞMALI BOŞANMA

  Anlaşmalı boşanma davası nedir? Anlaşmalı boşanma evliliğin karı koca tarafından ortak alınan karardan sonra evliliğin sonlandırılması anlamını ifade etmektedir. Anlaşmalı boşanma da karı ve koca boşanmak ister ve boşanmadan dolayı manevi ve maddi tüm hukuki sonuçlarında uzlaşılır. Bu tarz da yapılan boşanma davaları anlaşmalı boşanma davası olarak ifade edilir.

Anlaşmalı boşanma davası nasıl yapılabilir? Boşanma davaları 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda ifade edilen ‘anlaşmalı boşanma şartlarını’ yerine getirmiş olunması gerekir. Kanun da ifade edilen anlaşmalı boşanma şartlarına sahip bulunmayan kişiler bakımından anlaşmalı boşanmak mümkün değildir. Anlaşmalı boşanma davası çekişmesizdir fakat anlaşmalı boşanma şartları yerine getirilmiş olmadığı durumlarda açılacak olan boşanma davası çekişmeli yürütülecektir.

Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Anlaşmalı boşanma davası tarafların kısa sürre içerisinde boşanmalarını sağlayan boşanma tarzıdır. Anlaşmalı boşanma davası açılırken hazırlanması gereken anlaşmalı boşanma dilekçesi ile yetkili mahkemeye verilmelidir. Boşanma davalarında görevli mahkemeler aile mahkemeleridir. Aile mahkemelerinin olmadığı yerde de yetkili mahkeme Asliye hukuk mahkemeleri olarak kabul edilir. Boşanma kararı vere karı ve koca son 6 ay içerisinde ikamet ettikleri yerde bulunan Aile mahkemelerinde boşanma davası açabilir. Peki eşler 6 aydan daha fazla süredir farklı yerlerde ikamet ediyorsa yani mesela karı Bitlis de koca ise Gazi Antep de bulunuyorsa bu tarz durumlarda ne yapılır? Bu tarz durumlarda yani eşlerin   aydan daha uzun bir süredir farklı yerlerde ikamet etmeleri durumunda boşanma davası davalını bulunduğu yer mahkemesinde açılmalıdır.

Anlaşmalı boşanma davaları ne kadar süre içerisinde sonuçlanır?  Boşanma davaları içerisinde en erken sonuçlanan boşanma davası anlaşmalı boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanma davaları tüm hukuksal süreçlerin doğru yürütülmesi durumunda 1 ay ile 4 ay gibi bir sürede tamamlanır.

Anlaşmalı boşanma davasında avukat gerekli midir? Anlaşmalı boşanmak isteyen karı ve kocanın avukat ile anlaşmaları zorunlu değildir fakat bu noktada anlaşmalı boşanmak isteyen karı ve koca aile hukuku alanında kendisini geliştirmiş bir avukat tutmaları hem evlilik birliğinin kısa sürede sonlandırması adına hem de mal varlığının doğru ve adil bir şekil de paylaştırılması adına çok fazla önem taşımaktadır.

Yazar hakkında

fırat oğuz editor